Idealny kosmetyk naturalny – czyli kilka słów o maśle shea

Masło shea jest podstawą wielu naturalnych kosmetyków. Powód jest bardzo prosty. Jego działanie na skórę jest nieocenione i różnorodne. Już stosowanie samego masła daje rewelacyjne efekty, a kiedy wzbogacimy je o kilka aktywnych składników, uzyskamy kosmetyk ekologiczny o wręcz rewolucyjnych właściwościach.

Skąd pochodzi masło shea?

Roślina, z której produkuje się masło shea, nazywa się masłosz parka (inaczej karite) i pochodzi ze środkowej i zachodniej Afryki. Olej jest tłoczony z nasion tego drzewa. O niezwykłości masła najlepiej świadczy fakt, że w regionie, z którego pochodzi, drzewo masłosza jest czczone przez miejscową ludność jako święte. Olej wykorzystywany jest do produkcji tradycyjnych leków i naturalnych kosmetyków, a łupiny orzechów do odstraszania owadów. Dzięki temu, że praktycznie nie ma smaku i delikatny zapach, ma też zastosowanie spożywcze – mieszkańcy Afryki od lat używają go do smażenia. Z drewna wykonuje się też meble.

Trochę o jakości

W temperaturze pokojowej masło shea ma dość twardą konsystencję pasty, która lekko się kruszy. Pod wpływem temperatury ciała roztapia się i wtedy ma postać gęstego oleju.

Jakość masła shea zależy od jego pochodzenia i procesu pozyskiwania. Oprócz dziko rosnących drzew karite zakłada się również ich plantacje. Naturalnie rosnące drzewa produkują o wiele bardziej wartościowe nasiona, więc olej o oryginalnym afrykańskim pochodzeniu będzie o wiele lepszej jakości. Proces pozyskiwania możemy natomiast rozpoznać po kolorze i zapachu masła. Surowiec rafinowany będzie miał czysto białą barwę i praktycznie brak zapachu. Intensywniejszy zapach i kremowy lub żółtawy kolor świadczy o tym, że jest to masło nierafinowane, a przez to posiadające o wiele lepsze właściwości. Należy uważać na białe masła o intensywnym zapachu, ponieważ prawdopodobnie są wzbogacane olejkami zapachowymi. Istnieją również masła mieszane. Dobry, nierafinowany produkt jest rozcieńczany olejkami, przez co jego jakość plasuje się pomiędzy rafinowanym a nierafinowanym.

Drogocenne właściwości masła shea

Masło karite to doskonały kosmetyk organiczny. Jeśli przyjrzymy się jego właściwościom pielęgnacyjnym, okaże się, że pomaga praktycznie każdej skórze. Zawiera dobroczynne kwasy i fitosterole, dzięki którym nasza skóra bardzo szybko nam się odwdzięczy rewelacyjnym i zdrowym wyglądem.

Masło shea:

  • dostarcza witamin E i A, a także wspomaga syntezę witaminy D3,
  • nawilża i zmiękcza,
  • ujędrnia skórę i zapobiega starzeniu, hamując powstawanie wolnych rodników,
  • regeneruje, leczy podrażnienia i pomaga w wygładzeniu rozstępów,
  • chroni przed promieniami UV i oddziaływaniem zjawisk atmosferycznych,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zapobiega wypadaniu włosów.

Ten organiczny kosmetyk jest w pełni bezpieczny. Mogą używać go dzieci i kobiety w ciąży. Nie uczula i nie podrażnia skóry, a wręcz ją koi.

Co możesz zrobić z masła shea?

Masło shea jest idealną bazą do tworzenia kosmetyków organicznych do praktycznie każdej partii ciała. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju kosmetyku potrzebujesz. Możesz użyć go samodzielnie albo jako podstawy i dodać inne wartościowe substancje. Lokalne polskie firmy, produkujące naturalne kosmetyki ręcznie robione chętnie korzystają z dobrodziejstw tego pielęgnacyjnego złota.

  1. Można wykorzystać je jako ekologiczny krem pod oczy, który napnie i nawilży skórę.
  2. Naturalny balsam do ust na bazie masła karite wypielęgnuje je i zabezpieczy przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych, wiatru, zimna czy słońca.
  3. Na bazie tego cudownego kosmetyku możesz stworzyć kremy do twarzy, które pomogą praktycznie każdej cerze. Niezależnie, czy masz skórę suchą, tłustą, czy zmagasz się z trądzikiem lub zmarszczkami, na pewno szybko odczujesz jego dobroczynne działanie.
  4. Masła shea możesz także użyć na włosy, w formie regenerującej i wygładzającej maseczki czy odżywki.
  5. Balsam lub masło do ciała – nawilży skórę, pomoże w regeneracji drobnych ran i będzie delikatnie chronić przed promieniami UV.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*